Projecten

Glasimpex Schiedam B.V. - Cultuurhuis Stefanus

GBO Lid
Glasimpex Schiedam B.V.
Soort project
Renovatie
Soort gebouw
Sport en recreatie
Thema’s
Constructieve toepassingen, Warmte- isolatie & Zonwering

Toelichting

De wens van de opdrachtgever was een glazen dak om zoveel mogelijk lichtinval in de, rondom de patio gelegen kantoren, te garanderen. Het ontwerp van de glaskap is in overleg met architect Klaas van der Molen en adviseur Ron Kruijs van Glasimpex gemaakt. Het uitgangspunt van de architect: zoveel mogelijk glas en zo min mogelijk staal. Het één en ander natuurlijk binnen het beperkte budget.

Er is onderzocht of de liggers van 13 meter uit één stuk gemaakt konden worden. Dit bleek financieel niet haalbaar en er is gekozen voor een vierdeling van de hoofdliggers. De koppeling tussen de glasplaten, waaruit de hoofdligger is opgebouwd, bestaat uit “dragende gaten”. De krachten tussen de glasplaten worden door een boutverbinding op gatstuik overgedragen. Glasimpex heeft deze verbinding eerder toegepast bij een uitkragende luifel in Rotterdam.

Het dak is uitgevoerd in gelaagd gehard glas met een evergreen Eclips (zonwerende Low-E coating), zo wordt voldaan aan de energetische wensen van dit pand. De bestaande gaten in de kantelen zijn dichtgezet met geharde beglazing in aluminium profielen, waarbij 12 van deze gaten voorzien zijn van een glazen lamellensysteem, zodat de patio belucht kan worden.

Foto's: